28 січня 2018 : проект кошторису, 2018 рік

Шановні сусіди, нагадуємо Вам, що на 4 лютого 2018 року призначено загальні збори об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Зелений будинок на Мечникова”.

До того ще раз пропонуємо ознайомитися зі зведеним звітом за 2017 рік та проектом кошторису на 2018 рік.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Завантажити

Увага! По проекту кошторису проводиться попереднє опитування, яке може бути взято за основу при заповненні протоколу, якщо співвласник не зможе за тих чи інших причин з’явитися на збори.

Що змінилося у порівнянні з діючим кошторисом?

Декілька зауважень та обґрунтування витратної частини по проекту кошторису.

Діючий на даний час кошторис об’єднання було прийнято у 2016 році, коли мінімальна заробітна плата дорівнювала 1600 гривень. Відповідно від цієї мінімальної заробітної плати сплачувалися податки по заробітній платі (ЄСВ), які платить роботодавець. Наразі, станом на січень 2018 року, мінімальна заробітна плата складає 3723 гривні, що на 132% більше ніж у 2016 році. Таким чином зросли витрати й по сплаті ЄСВ.

Наступне. Вивіз сміття. У першій половині 2017 року вивіз одного контейнеру коштував 85 гривень. З серпня 2017 року ми домовилися за вивіз сміття по 80 гривень за контейнер, усунувши одного із посередників. Наразі ж, у зв’язку з підвищенням заробітної плати, інфляційних витрат тощо, компанією, яка вивозить нам сміття, було підвищено вартість вивозу одного контейнеру до 105 гривень. Таким чином витрати на вивіз сміття зросли на 31,25%.

Влітку 2017 року було підписано договір з КП “Ірпіньводоканал” на використання технічної води. Вона витрачається на полив, вона витрачається на прибирання. Ця вода коштує дешевше ніж та яка подається у квартири, бо в цьому випадку відсутні витрати на водовідведення, але ці витрати все-одно треба враховувати.

Також, у зв’язку з тим, що у січні 2018 року ми переоформили земельні ділянки Мечнікова 112 та Мечнікова 114 на об’єднання, нам доведеться сплачувати земельний податок. Земельний податок розраховується на рік і сплачується щомісячно рівними частинами. Консультації по сплаті цього податку ще ведуться, але взагалі то вони складають десь біля 3% від нормативної вартості земельних ділянок. Відсоток та нормативна вартість встановлюється міськрадою. Скоріш за все сума по податку на землю у кошторисі буде скоригована, але не враховувати її наразі вже не можна.

І останнє. Резервний та ремонтний фонди. 2017 рік показав, що аварії трапляються і як правило трапляються вони несподівано. У 2017 році у нас було дві великі витрати з резервного фонду – ремонт електричного 10 кіловольтного кабелю та ремонт даху. Обійшлися нам ці два ремонти у 30 тисяч гривень. Фактичні ж витрати, які понесло об’єднання, склали всього 15 тисяч гривень. За ремонт кабелю на 14 тисяч гривень та виклик лабораторії у 1 тисячу гривень, вдалося домовитися про взаємозалік. Але ці витрати показали, що відрахування у резервний фонд у сумі 940 гривень на місяць це дуже мало. Такий резервний та ремонтний фонд не перекриває тих витрат які можуть виникнути, він не перекриває й тих витрат які об’єднання буде нести щоб привести нашу територію до гарного стану.

А поточних витрат у нас буде достатньо. Це й ремонт сходів до під’їздів, які за декілька років фактично прийшли у аварійний стан і якщо їх не відремонтувати то вони геть можуть зіпсуватися. Це й виправлення вхідних дверей до під’їздів, щоб вони в решті решт почали зачинятися. Це й організація системи централізованого поливу. Це й відновлення газонів та клумб. Це огородження території парканом, бо коли на сусідньому комплексі відкриється “Екомаркет” (ходять такі чутки) то двір може перетворитися у прохідний. Це й організація відеоспостереження, можливо встановлення домофонів. Тощо…

Для всього цього потрібні кошти. Тому було запропоновано збільшити відрахування до резервного фонду. Альтернатива проста – економити на всьому й продовжувати занепад…

Пропозиції по розрахунку за витратною частиною

Фактично пропонується три варіанти розрахунків за якими внесок до об’єднання може бути:

  • з квадратного метру приміщення;
  • з квадратного метру плюс фіксований платіж по приміщенню;
  • фіксований платіж з приміщення.

Розглянемо всі запропоновані варіанти.

З квадратного метру приміщення (6.3.1)

За цим варіантом кошторису (6.3.1) пропонується оплата внеску до об’єднання пропорційно до квадратного метру приміщення, що дорівнює 7 гривень 86 копійок.

Фактичне зростання внесків складає 56,26%.

З квадратного метру плюс фіксований платіж по приміщенню

В даному випадку витратна частина кошторису розбита на два розділи. Перший розділ той де розраховується внесок з квадратного метру, а другий розділ до цього внеску фіксує суму внеску яка не залежить від квадратури.

Чому так? Ну, наприклад, у нас є квартири де проживає по п’ять осіб, а є ті де проживає всього одна людина. Хто з цих двох квартир генерує більше сміття?

В цьому варіанті пропонується два варіанти кошторису:

  • 6.3.2.1 це той де витрати на квадратний метр в основному розподіляються на матеріальну винагороду працівників об’єднання;
  • 6.3.2.2 це той де на матеріальну винагороду працівників об’єднання припадає розподіл по фіксованій сумі внеску.

З квадратного метру плюс фіксований платіж по приміщенню (6.3.2.1)

За цим варіантом кошторису (6.3.2.1) пропонується оплата внеску до об’єднання пропорційно до квадратного метру приміщення, що дорівнює 5 гривень 6 копійок та фіксований внесок з приміщення у сумі 131 гривня 69 копійок.

Фактичне зростання внеску на квадратний метр складає 0,6% плюс фіксований платіж.

З квадратного метру плюс фіксований платіж по приміщенню (6.3.2.2)

За цим варіантом кошторису (6.3.2.2) пропонується оплата внеску до об’єднання пропорційно до квадратного метру приміщення, що дорівнює 2 гривні 80 копійок та фіксований внесок з приміщення у сумі 238 гривень 2 копійки.

Фактичне зменшення внеску на квадратний метр складає 44,33%, але додається фіксований платіж.

Фіксований платіж з приміщення

За цим варіантом кошторису (6.3.3) фіксований внесок з приміщення дорівнює 380 гривням 70 копійкам.

Тут все просто – внески для всіх приміщень однакові. Цей розрахунок зроблено  додатково до попередніх, за пропозицією деяких сусідів. Що ж, він також має право на існування.


Щоб визначитися з кошторисом на 2018 рік та сумами внесків до об’єднання, ще раз запрошуємо шановних сусідів відвідати 4 лютого 2018 року призначені загальні збори.

Нагадуємо, що свої відповіді по затвердженню кошторису та сум внесків можете залишити у попередньому опитуванні.

error: Зміст захищено !!