29.11.2018 : Проект кошторису на 2019 рік.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VxR7a87vsO6Z-F17tfP4RJWe71xtZw5GQVothmtTIoI/view
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VxR7a87vsO6Z-F17tfP4RJWe71xtZw5GQVothmtTIoI/view

Шановні сусіди, обраним правлінням, ревізорами та бухгалтером об’єднання було проведено роботу по обговоренню проекту кошторису об’єднання на 2019 рік.

Фактично проектний варіант по статтях витрат мало чим відрізняється від попереднього,поточного кошторису. Окрім того, що резервний фонд зменшено, а вивіз сміття значно подорожчав (а з Н2019Р ще подорожчає).

Розрахунки в кошторисі прив’язані до так званих базових параметрів: мінімальна зарплата,прожитковий мінімум, вартість вивозу сміття, нормативна оцінка землі. На ціпараметри ми жодним чином вплинути не можемо, але від них залежать наші витрати.Тому в кошторисі на витрати рахуються саме як відсоток від базових параметрів.

По основних пунктах, розтлумачення простою мовою, читаймо далі.


1.Заробітну плату (винагороду) голові правління та бухгалтеру просто прописано по пунктах:
1.1. Голова правління, брудними 3915, з вирахуванням податків виходить 3151,58
1.2. Бухгалтер, брудними 2115, з вирахуванням податків виходить 1702,58
В принципі було б гарним рішенням підвищити та скруглити “чисту”зарплату бухгалтеру до 2000, а голові правління 3200. Але ж це рішення маю бути виключно рішеннями всіх співвласників об’єднання. Тому вказано так як є, станом на грудень…

2.Оплата персоналу. Ну, тут те саме, брудна та чиста. Прибиральники за комплекс у нас наразі отримують 6200. Було б непоганим рішенням підвищити до 6500, але дехто може вважати, що й 6200 це забагато.

3.ЄСВ це ті податки які роботодавець(об’єднання) платить за робітників. Для тих хто не в курсі. Є ПДФО та військовий збір – їх вираховують з зарплати й показують у розрахункових листах. ЄСВ платить роботодавець і це жодне підприємство не показує в розрахункових листах. Але цей податок є. Його не можна не сплачувати. Прийняв людей на роботу- плати.

4.Банківські послуги. Певно не треба пояснювати що за розрахунково-касове обслуговування банк бере якісь гроші.Вони не великі, але вони є.

5.Канцтовари… Ну, регулярно треба друкувати листи, довідки, позови, квитанції, тощо. А тому треба купляти папери, клей, платити за роздруківку, тощо. В принципі можна цей пункт зробити 0 гривень 0 копійок,але тоді за кожну довідку доведеться вимагати окремої оплати…
Для прикладу.Квитанції — 18 листів. Тільки за роздруківку від 36 до 45 гривень. То подумайте самі,50 гривень це забагато чи замало?

6.Супровід програмного забезпечення.Якщо хтось вважає, що розрахунки ведуться вручну чи в excel-і то помиляється. Єonline-комплекс ОСББ-онлайн https://osbb-online.com/. Це платний комплекс, але один з найдешевших. Є інші, але виходять дорожчими. Без цієї витрати ніяк.

7.Юридичний супровід. Як би не хотілося жити дружно, але час від часу ми вимушені подавати судові позови до боржників.Поки що ми подаємо лише позови про цивільні судові накази. Повноцінного й доволі дорогого цивільного провадженнями поки не можемо собі дозволити. Вартість судового збору до судового наказу дорівнює 50% від прожиткового мінімуму на одну працездатну особу. Навіть цього ми не можемо собі дозволити коли доводиться перекривати інші витрати цим бюджетом, адже є сусіди яким незручно платити щомісяця й вони накопичують борги… Це окрема болюча тема, зараз не про це.

8.Вивезення ТПВ (сміття). У 2016 році ми сплачували 85 гривень за куб. В 2017сплачували 80 гривень (Так, змінили організацію, що вивозить сміття). Десь з лютого-березня 2018 у нас було 115 за куб. Останні два місяці 135. Прогнозують, щодо кінця наступного року буде не дешевше ніж 190… Наразі у нас вивозять 40 кубів на місяць. Це вивезення відбувається у понеділок, середу, п’ятницю та суботу. Хотілося б частіше та більше? Так, але це дорого. Від цих витрат нікуди не подітися.

9.Електроенергія (освітлення МЗК – місць загального користування). Так само які всі квартири ми щомісяця оплачуємо використану електроенергію за освітлення під’їздів, двору та сходів. Коли як, але в середньому виходить десь в районі 700 гривень, тобто 35% від прожиткового мінімуму або ж 19% від мінімальної з/п. Доречно було б прив’язати ці витрати саме до мінімальної з/п так як РЕМ так чи інакше підіймає вартість коли “скаче” з/п.

10.Водопостачання та інженерні послуги. Те саме, десь 13,5% від мінімальної з/п. Хоча чистка тієї самої каналізації “від памперсів” коштує 900 гривень за 10 метрів, офіційно, по договору. Мінімальне замовлення — 10 метрів, навіть якщо чистили 1 метр. А у нас не тільки чистка, а ще й вологе прибирання, полив влітку. То багато чи мало 500 гривень?

11.Податок на землю. Тут все просто. Є нормативна вартість ділянок. Є 1% від вартості. Все. Треба сплатити. Нормативна вартість може змінюватися. Замовляється щорічно в держкадастрі, у січні. Сплачується або щомісячно, або один разна рік до 20 лютого. Дехто каже, що не треба було робити приватизацію, треба було у комунальну власність віддати.Так, можна. Тоді податок складав би 3% від нормативної вартості і земля б нам не належала.

12.Час від часу треба кудись з’їздити, щось привезти. От це і є транспортні витрати.Для прикладу, доставка з НЛ до нас коштує в районі 250 гривень.

13.Перевірка вентканалів. Це новеньке. Цього не було. Але “Облгаз” вимагає щорічно перевіряти вентканали. Кажуть,що бажано навіть два рази на рік (як заправилами), але для ОСББ достатньо поки одного разу. Можемо або прийняти, або окремим протоколом відмовитися від перевірки взагалі. На поточний час розраховано з вартості послуги на одну квартиру (без опту). Більше про перевірку вентканалів читаємо в Наказі №285 Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015, “Правила безпеки систем газопостачання”, розділ 6.1.

14.Благоустрій та розвиток. Ну так обізвано ті витрати, що запропонував ввести Денис Меженский — на паркани, відеоспостереження, тощо.Встановлення та їх супровід (повірте,що те саме відеоспостереження та система контролю доступу вимагають його,супровід). Але поки що це нульове значення так як в будь-якому разі, будь-яка сума,збільшить суму внеску. Це пропозиція для обговорення.

15.Резервний фонд. Тут питання тільки у сумі. Її зменшено, у порівнянні з попереднім кошторисом. Гарно це чи погано? Це хай кожен вирішує сам. Але чим менше ця сума — тим менше ми можемо собі дозволити для ремонту тих чи інших конструкцій будинку, для благоустрою, тощо.


Ще раз, більшість витрат у проекті кошторису прив’язано до мінімальної з/п тому й тільки тому, що більшість з них починає суттєво коливатися при коливанні з/п. Так, вони також починають коливаються й при збільшенні вартості пального, при збільшенні пенсії, тощо. Але факт залишається фактом, що всі ціни не стоять на місці коли змінюється мінімальна з/п. Факт залишається фактом, що від того зростають й податки до й всі інші витрати. Люди,що погоджувалися три роки тому працювати на 2000 гривень сьогодні за ці гроші працювати навряд чи будуть. Багато комплексів ще сьогодні місяцями шукає собі прибиральників на ‎2000-2500 гривень зарплати. Побажаймо успіхів їм, а нам своє робити. То які є чи будуть питання,пропозиції, зауваження?

Всі пропозиції до кошторису пропонується розміщувати у Facebook-групі https://www.facebook.com/groups/irpen.mechnikova/permalink/2226812474245537 або ж надати у паперовому варіанті, в поштову скриньку голови правління об’єднання, обов’язково вказавши від кого надана пропозиція та контактний номер телефону.

Велике прохання утриматися від загальних порад “треба зменшити“. Треба? Ok. Чому? На скільки? За рахунок чого перекрити? Навести розрахунки. Пропозиції на кшталт “платити зарплату неофіційно і таким чином оптимізувати податкову базу” не розглядаються апріорі.

Всі пропозиції приймаються протягом двох тижнів, до 14 грудня. На 16 грудня призначено зустріч правління та ревізорів об’єднання де їх буде розглянуто.

error: Зміст захищено !!